Halı yıkama konusunda doğru bir tanımlama yapacak olursak, İnsan oğlunun yaşantısından bu yana günlük hayatta vazgeçilmez eşyalarından birisi olan ve üzerinde çoğu zamanını geçirdiği ve genellikle ev veya iş yerlerinde yerlere serilen çeşitli tekstil ürünlerinden imal edilen malzemenin zamanla kullanılmasından dolayı üzerinde oluşturduğu katmanların ve lekelerin temizleme işlemlerinin bütününe halı yıkıma denilmektedir. Halı yıkama işlemi daha önceleri farklı yöntemlerle yapılmakta veya evlerde ev hanımlarının kendi imkanlarıyla yıkadığı bir sistemden günümüz fabrikasyon aşamalarına geçilmiş bir yıkama sistemi vardır. Eskisi gibi imkanların kısıtlı olmadığı, teknolojinin insan hayatına girdiği bir zamanda yaşamanın verdiği avantajı iyi kullanabilen bir nesil olduğundan hayat şartları insanlar için gün geçtikçe kolaylaşmaktadır. Hayatımızdaki bütün kullandığımız eşyalarımız da olduğu gibi günlük yaşantımızın vazgeçilmez eşyaları halılarda da durum böyledir. Artık o zahmetli halı yıkama yöntemlerine son vermenin zamanı geldi.Halılar yıkanma veya temizlenme zamanı geldiğinde bir telefonla evlerden alınıp yıkanıp kurulanıp tekrar evlere kadar getirilmektedir. Halı yıkama fabrikaları gelen halıları belirli bir sıralı aşamalardan geçirmektedir. Bunlar sırasıyla şu yöntemlerdir.
01 – Halıların Yerinden Alınması ve Numaralandırılması
Yıkanmak üzere evlerden alınan halılar halı yıkama fabrikalarına götrüldüğü zaman diğer halılarla karışmaması için veya aksiliğe meydan vermemek için ilk önce numaralandırılır. Diger bir deyişle barkodlama sistemidir. Burada amaç halıların nereden nezeman ve kimden geldiğini tesbit amaçlıdır.
02 – Yıkanacak Halıların Özelliklerine Göre Ayrılması
Halı yıkama firması gelen halıların hangi cins, veya hangi malzemeden yapıldığını ilk önce ayırmak zorundadır.Çünkü farklı malzemelerden üretilen halılar aynı şekildeki yıkama yöntemine tabii tutulamaz. Bu halı yıkama öncesi yapılması gereken ve olmazsa olmazlardan bir yöntemdir. Örnek verecek olursak akirilten imal edilmiş bir halı ile tamamen yünden yapılmış bir halıyı yıkarken aynı deterjan veya aynı temizlik maddelerini kullanamazsınız. Makina halısı olan Saray, Atlas, el dokuma ve yün halısı olan Isparta, ladik, milas gibi veya Çin, Nepal, Shaggy, İpek, İran halısı gibi farklı özelliklere sahip halılarda yıkama yöntemi yapılmadığı zaman yıkanan halılarda telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açabilirsiniz.
03 – Halıların Tozunun Alınması
Halı yıkama aşamasına geçmeden önce halı yıkama fabrikaları bünyesine getirilen halılar yıkanmadan önce tam otomatik makinalar yardımıyla, bunlara toz çırpma makinaları da denir, bu makinalar sayesinde halı üzerinde bulunan tozlar, kaba kirler alınır. Bu işlemin yapılma nedeni yıkama aşamasında aşırı kirliliği ve kimyasalların özelliğinin azalmasının önüne geçmektir.Bu aşama yıkama aşamasından önce yapılınca yıkanma esnasında son derece kolaylık ve tam bir temizlik sağlamaktadır. Son zamanlarda halı silkme makinaları halı yıkama fabrikaları tarafından rağbet görmeye başlayan makinalar arasındadır.
04 – Bekletme Havuzları
Yıkamaya gelen halılar toz alma işleminden sonra yapılan bir yumuşatma işlemidir. Toz alma esnasında halının özüne işlemiş lekelerin ve kirlerin ıslatılması ve havuzda bekletilmesi sonucu yumuşaması amaçlanmaktadır.İçi su dolu havuzlarda bekletilen halılar yıkamaya geçmeden önce yumuşaması sonucu yıkama esnasında kirlerin ve lekelerin kllanılan deterjanlara veya kimyevi maddelere direnç göstermesi azalmata ve daha temiz bir yıkama işlemi gerçekleşmektedir. Bekletme havuzlarında dikkat edilmesi gereken konularda vardır. Bunların başında havuza alınacak halıların yine özelliklerine göre alınması gerekmektedir. Çünkü bazı halılar su içerisinde bekletildikleri taktirde renk atması veya halıların özüne zarar verilmesi gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Diğer bir hususta bekletme havuzlarında kirlerin veya lekelerin yumuşaması için bazı deterjanlar veya temizleme maddeleri konulmasıdır. Her halı bu maddelere karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tür halılar genelde havuz aşamasına alınmadan yıkanmaları gerekir.
05 – Yıkama ve Kurutma Aşaması
Halı yıkama fabrikalarına getirilen halılar türlerine göre ayrıldıktan sonra toz alma aşamasından geçirilerek bekletme havuzuna alındıklarını yukarıda anlatmıştık. Havuz sonrası halılar tam otomatik veya yarı otomatik halı yıkama makinalarına alınarak esas yıkama işlemine geçilir. Ama bazı hassas halılar makinalarda yıkandığı zaman zarar görebileceğinden müşteriyle gerekli diyaloğ sonrası ellde hassas bir şekilde yıkanması gerekebilir. Halı yıkama makinaların da yıkanan halıların üzerine yine kir ve leke çözücü ve dezenfekte amaçlı kullanılan deterjanlar dökülür. Makinalar bu yıkama esnasında halıların özüne nüfuz ederek en dipteki kirlerin bile çıkarılmasına çalışırlar.Yıkama sonrası kontrol edilen halılar istenilen temizliğe ulaşınca durulama aşamasına geçilir.Durulama aşamasında halı yıkama esnasındaki deterjan ve kimyevi madde kalıntılarını tamamıyla halıdan atılması amaçlanmaktadır.Yıkanan halılar makinadan alınıp sıkma makinasına yerleştirilir ve burada da tamamen sudan arındırılır.Sıkma makinaları halıları sıkarak yüzde 95 oranında nemden arındırır. Sıkma işleminden sonra halılar alınarak özel hazırlanmış kurutma odalarına alınır ve kurumaya bırakılır.
06 – Paketleme ve Teslimat
Kurutma odalarında tamamen kurutulan halılar son bir kez kalite kontrolden geçirilir. Burda ki amaç halıların kirden tamamen arınmış olması ve müşteriye karşı mahçup olma durumuyla karış karşıya kalınmamasıdır. Kalite kontrol aşamasından geçen halılar Paketleme diğer bir adıyla poşetleme makinasında özenle poşetlenir ve ilk aşamada fişleme veya barkodlama sistemindeki adreslere göre servis araçları aracığıyla yerine teslim edilir.